tisdag 24 juni 2014

Once upon a time in wonderland!

Min uppväxt tid tillbringade jag väldigt mycket hemma hos farmor Greta och farfar Sven. Och det bästa jag visste var när jag, farmor och farfar tittade i alla gamla fotoalbum från förr. Det var lika spännande varje gång att få höra om allas livshistoria, hur hårt de arbetade och vilka öden de hade. Samtidigt så betraktade jag farfar när han "sörplade" kaffet från fatet och samtidigt åt på en sockerbit, det var tider det och jag fullkomligt älskade varje minut! När farfar dog -86, vi stod varandra väldigt nära, så blev det alldeles tomt. Som tur var fanns farmor kvar i livet många år till, och hon fortsatte att berätta för mig samma historier och jag tröttnade aldrig. Nu är båda borta men jag fick ärva det absolut bästa från dem, alla älskade fotopärmar!
Detta kort fick jag aldrig veta om de alla var tvillingpar, där bland veden, eller om det blev något knas med kameran? Farmor var nämligen rätt busig och farfar var riktigt full i sjutton, så det får förbli en gåta..hehe
Farmors gammelmormor
 Farmors mormor och morfar.
Fina farmor Greta som flicka. Jag tycker allt att hon och jag är lite lika.
Klappbryggan vid Kristineholm 1922 
Farmors mor på äldre dar
Farmor Greta tyckte alltid att farfar Sven såg ut som en skådespelare från Amerika. Hon älskade hans bruna ögon, svarta hår och att han alltid var solbränd. Hon berättade att hennes väninnor blev avundsjuka när de blev ett par, och det förstår jag, för farfar Sven var en riktigt stilig man! 
Deras kärlek blev livslång.
Farfar, farmor, hennes mor och far.


Farfar var en gymnast och tävlade i sin ungdom. Han var även vig på äldre dar, och kunde trots sin svåra reumatism fortfarande gå ner i spagat.


Kolla vilken stilig man farfar var!!
Sollefteå 1930 - 1932Farmor serverar här magister Edvin. 
De var 5 syskon i familjen Lundkvist, 1 kille och 4 tjejer. Farmor var yngst och dog även sist, 97 år. Alla syskon blev väldigt gamla och brodern Gunnar blev hela 102 år. De höll alltid ihop, sång och musiken var deras allt. 
Greta 17 år.

Farmor och farfars bröllop, 4/6 1938. 
Farmor sydde sin brudklänning och slöja alldeles själv, och helt för hand.  
Min pappa Göran, 9 mån, han blev/är en riktigt filur..hehe
Farfar till vänster när han gräver vid Stigtomtas flygfält 1933. Bilden under sitter han med pipan i munnen på farstun bredvid farmors mamma. I mitten, farfar, farmor och min pappa Göran, 1942. Bilderna till höger är på farfar och farmor i juni 1935 när de var i Nävekvarn. 
Min älskade farfar byggde sina fioler själv och spelade som en Gud. Ljudet av klara och vackra toner fyllde hela rummet när han spelade, och jag kommer ihåg känslan att jag knappt kunde andas för det var så magiskt. Han levde för musiken och var en sann konstnär. Detta kort är taget 1951.
Fortfarande luktar alla album farmor och farfars doft, jag hoppas att de alltid kommer göra det. Jag kommer fortsätta att betrakta och känna in atmosfären genom dessa album. Och jag kommer fortsätta att berätta om allas livsöden för mina barn, för de gör mig så rik, rik på minnen och rik på sammanhållningen som speglar sig på bilderna. 
Kärlek <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar