måndag 11 maj 2015

Köttfärslimpa med karamelliserad lök!

I dag slängde jag ihop en köttfärslimpa och medan den var i ugnen så gjorde jag karameliserad lök och en otroligt god gräddsås till. Såsen tillagade jag helt utan vetemjölsredning, istället la jag alla ingredienser i en kastrull och lät det koka samman ett tag. Denna sås blir otroligt smakrik och så enkel att göra!
Köttfärslimpa ingredienser:
1 kg nötfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
Blanda ströbrödet med mjölken i en stor bunke. Vispa sedan ner kalvfond och äggen. Vänd ner färsen i smeten och blanda väl. Pressa i vitlöksklyftorna, krydda med salt och svartpeppar, blanda. Forma till en limpa, lägg i en smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175°
Gräddsås ingredienser:
5 dl dl grädde
3 1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning 
1 msk soya
1 msk vinbärsgelé
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka i ca 20 min.
Karamelliserad lök ingredienser:
smör
2 gula lökar
2 msk flytande honung
vatten
Skala, dela och skiva två stora gula lökar. Smält en klick smör i stekpannan, lägg i löken och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken är mjuk och fått lite färg. Slå på vatten och bräsera löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt & vitpeppar och Du får en rejält smakrik och stekt lök som smälter i munnen. 
Till rätten serverade jag kokt potatis, gröna ärtor och röd vinbärsgelé. 
Tjingeling <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar