måndag 17 augusti 2015

En smak av Paolo Roberto!

Efter en sommar fylld med massor av frukt och grönsaker så tillagade jag i kväll en rätt från Paolo Roberto, en krämig pastagratäng med knaprig bacon, lök- och svampblandning. Rätten var i stort sett helt grönsaksbefriad men gav en väldigt stor portion med fett...hehe.
Ingredienser:
500 g korta pastarör
Fyllning:
300 g bacon, skuret i småbitar
ca 2 msk olja
1 liten gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
300 g kantareller eller champinjoner, hackad
250 g ricotta
1 dl parmesanaost, färskriven
2 msk repad timjan
salt/svartpeppar
Ostsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
salt/svartpeppar
1-2 krm muskotnöt, mald
200 g taleggio, skuren i små bitar
1 dl parmesanost
färskriven permesanost att strö över
Sätt ugnen på 200 g. Koka pastan tills 5 min av koktiden återstår. Häll av pastan i ett durkslag.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Hacka lök och vitlök fint. Fräs dem på låg värme under omröring tills de mjuknat men utan att få färg. Rör i svampen och stek tillsammans i ca 4-5 min. Salta och peppra. Lägg bort svampblandningen och bryn den hackade baconet i samma stekpanna. 
Börja med såsen genom att smälta smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och vispa sedan långsamt ner mjölken och rör om till en slät blandning. Tillsätt osten, rör om tills den har smält och såsen är slät. Smaka av med salt, peppar och muskot. Täck botten i en ugnsform med lite ostsås och lägg över pastan. 
Fördela i lök- och svampfyllningen, klickar av ricotta, parmesanost, baconbitar och timjan.  
Fördela restan av ostsåsen över gratängen. Strö över parmensanost.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 20-30 minuter.
Servera med körsbärstomater och färsk timjan så får Du en rätt som bokstavligen smälter i munnen, mums!
Tjingeling <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar